SocialWings Online Marketing Blog Logo socialwings.hu

Hogyan adózzunk a Facebook hirdetések után 2021-ben?


2 perc

Induló, de akár már működő vállalkozásoknál is gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan írható le költségként a Facebook hirdetésekre elköltött összeg, hogyan kell adózni utánuk, hogyan és milyen számlát állít ki a Facebook, hogyan fog az eljutni a könyvelőhöz?!

Nos kezdjük akkor az elején, nézzük meg az adózási lehetőségeket!

Amikor elkezdünk hirdetni két opció közül választhatunk. Vagy magánszemélyként hirdetünk és 27% ÁFA-s számlát kapunk a Facebooktól vagy pedig cégként hirdetünk és 0% ÁFA-s számlát állít ki nekünk a partner.

Klasszikus ÁFA-s vállalkozóként először szükségünk lesz egy közösségi adószámra, más néven EU-s adószámra. FIGYELEM! A közösségi adószámot külön kell kérvényeznünk! Erről bővebb tájékoztatást a könyvelő tud adni. Ha már van ilyenünk, akkor ezen a linken tudjuk ellenőrizni az érvényességét: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

Ha ez megvan és sikeresen regisztráltuk a közösségi adószámunkat a hirdetési fiókunkban, akkor már nettó számlát kapunk a Facebooktól, aminek az áfáját be kell vallanunk, de rögtök le is tudjuk írni költségként, tehát fizetnünk semmit nem kell.

KATA-s vállalkozóként (AM - alanyi mentes)


Az AM csak Magyarországra vonatkozik. Ebben az esetben ugyan úgy be kell vallanunk az áfát, de mivel KATA-s vállalkozók nem írhatják le, mint költséget, ezért így ebben az esetben be is kell fizetnünk. Ha NEM alanyi mentes a vállalkozásunk, akkor levonhatjuk az áfát és ugyan az a helyzet, mint az első esetben.

Magánszemélyként


Itt értelemszerűen a magánszemélyként való hirdetést kell választani, de arra figyelni kell, hogy a privát bank kártyánkat regisztráljuk be, ne a cégest! Ez a módszer akkor javasolt, ha nem üzleti célra szeretnénk hirdetéseket vásárolni, hanem például hobbiból vezetsz mondjuk egy blogot, és nem akarsz a bevallással vacakolni, de szeretnéd ha többen olvasnák, amit írsz. Itt is kell áfát fizetned, csak nem kell bevallanod!

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de ha végig gondoljuk, akkor logikusan van felépítve. A számlákat a Facebook hirdetéskezelőjéből tudjuk letölteni, majd továbbítani a könyvelőnknek. Fontos tudni, hogy a Facebook a hirdetési költségeket mindig csak utólag vonja le és számlázza ki.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most